Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μένουμε σπίτι και ένας νέος κόσμος βιβλίων ανοίγεται μπροστά μας

  • από

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικής διαμονής στο σπίτι για όλους, πολλοί εκδοτικοί οίκοι και βιβλιοθήκες έσπευσαν να προσφέρουν δωρεάν υλικό για να κάνουν τις μέρες μας καλύτερες.

Οι εκδόσεις «Διόπτρα» προσφέρει δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία με την αποστολή ενός email στην διεύθυνση ebooks@dioptra.gr.

Αντίστοιχα και οι εκδόσεις «Πατάκη» προσφέρει δωρεάν ηχογραφημένα παραμύθια με ένα κλικ στην ιστοσελίδα http://www2.patakis.gr/25istories/master.htm.

Οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» προσφέρουν δωρεάν audio-books (ηχογραφημένα βιβλία) σε αφήγηση των ίδιων των δημιουργών τους. Έτσι η επαφή με την λογοτεχνία γίνεται μέσα από μία καινούργια εμπειρία.

Στην ίδια φιλοσοφία και οι εκδόσεις «Καστανιώτη» προσφέρουν δωρεάν είκοσι δύο ψηφιακά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων όπως οι Ευγενία Φακίνου, Λένος Χρηστίδης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου , Ντόρα Γιαννακοπούλου, Στέφανος Δάνδολος, Αλέξης Σταμάτης, Λένα Διβάνη, Θοδωρής Γεωργακόπουλος.
https://www.kastaniotis.com/ebooks/free/?show=free

Εκτός όμως από τους εκδοτικούς οίκους της χώρας, δωρεάν πρόσβαση σε πλήθος βιβλίων προσφέρουν και οι ψηφιακές βιβλιοθήκες. Μία περιήγηση στην «Ανοιχτή Βιβλιοθήκη» (www.openbook.gr) θα πείσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010 από τον κ. Γιάννη Φαρσάρη.

Είναι «ένα αποθετήριο με χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο Διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους. Περιλαμβάνει, επίσης, έργα Κλασικής Λογοτεχνίας και Αρχαίας Γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα προωθεί την ψηφιακή λογοτεχνία εκδίδοντας καινοτόμα e-books με ελεύθερη διανομή». Ακόμη, στην «Ανοιχτή βιβλιοθήκη» μπορεί να βρει κανείς ελληνικά και ξένα μυθιστορήματα, παραμύθια για παιδιά, κόμικς κ.ά. Τέλος, υπάρχουν ηχογραφημένα κλασικά βιβλία όπως «Στα μυστικά του βάλτου» Πηνελόπη Δέλτα, «Η Φόνισσα» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Εγκλημα και Τιμωρία» Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη» Τζέιν Οστεν, «Λόγια της πλώρης» Ανδρέας Καρκαβίτσας, «Το αμάρτημα της μητρός μου» Γεώργιος Βιζυηνός.

Άλλες βιβλιοθήκες στις οποίες μπορείτε να περιηγηθείτε είναι οι: www.ebooks4greeks.gr, www.free-ebooks.gr και www.anemi.lib.uoc.gr του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Τα βιβλία μπορούν να μας κρατήσουν συντροφιά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ας τα απολαύσουμε, λοιπόν, καθώς «χανόμαστε» στον κόσμο τους.