Στον σύγχρονο κόσμο, υπάρχουν αμέτρητα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που απαιτούν προσοχή και δράση. Από την κλιματική αλλαγή και την ανισότητα έως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν λείπουν οι προκλήσεις που απαιτούν από εμάς να δεσμευτούμε, να ενημερωθούμε και να αναλάβουμε προληπτική δράση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εισαγωγή του ακτιβισμού στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Ο ακτιβισμός στην εκπαίδευση δεν αφορά μόνο την ευαισθητοποίηση ή τη εκπαίδευση των μαθητών/τριών για τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, αλλά την ενδυνάμωσή τους, ώστε να σκέφτονται κριτικά, να δρουν δημιουργικά και να επηρεάζουν θετικά τον κόσμο γύρω τους. Με την ενσωμάτωση του ακτιβισμού στο πρόγραμμα σπουδών, οι μαθητές/τριες μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να γίνουν ενημερωμένοι και αφοσιωμένοι πολίτες και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να έχουν άμεσο και θετικό αντίκτυπο στους ίδιους/ες, στις κοινότητές τους και στον κόσμο.
Τα οφέλη του ακτιβισμού στην εκπαίδευση είναι ποικίλα και μεγάλης εμβέλειας. Για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ο ακτιβισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ψυχικής τους ανθεκτικότητας και της αίσθησης του σκοπού και να τους παρέχει τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να κάνουν θετικά βήματα για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Για τους εκπαιδευτικούς, ο ακτιβισμός μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ελκυστικών και ουσιαστικών μαθησιακών εμπειριών και να προσφέρει ευκαιρίες στους μαθητές/τριες να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και γνώσεων. Και για την κοινωνία στο σύνολό της, ο ακτιβισμός στην εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια μιας νέας γενιάς ενημερωμένων και αφοσιωμένων πολιτών, οι οποίοι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Πώς λοιπόν μπορεί να ενσωματωθεί ο ακτιβισμός στην εκπαιδευτική διαδικασία; Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να γίνει αυτό, που κυμαίνονται από απλές δραστηριότητες και έργα έως πιο δομημένα προγράμματα και πρωτοβουλίες.
Στην Openous καινοτομούμε εισάγοντας για πρώτη φορά τον ακτιβισμό στην εκπαιδευτική διαδικασία στην Ελλάδα, κάνοντας την αρχή με το πρόγραμμα “Μικροί Ακτιβιστές”, το οποίο απευθύνεται σε σε μαθητές/τριες ηλικίας 10 ετών και άνω. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το website μας www.openous.org ή επικοινωνήστε μαζί μας στο info@openous.org.
H Openous είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία οικοδομεί κοινότητες ψυχικά ανθεκτικών παιδιών και νέων μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Email: info@openous.org
Ακολουθείστε μας στα Social Media: