Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τρόποι διαφύλαξης της ψυχικής υγείας των εφήβων κατά την διάρκεια της πανδημίας του Κορωνοϊού.

  • από

Το να είναι κάποιος έφηβος είναι από μόνο του δύσκολο. Γίνεται όμως ακόμη δυσκολότερο με το ξέσπασμα της πανδημίας του Κορωνοϊού. Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων και η αναβολή κοινωνικών δραστηριοτήτων και συναθροίσεων, στερούν από τους εφήβους σημαντικές στιγμές από την ζωή τους.

Για τους εφήβους που αντιμετωπίζουν μεταβολές στη ζωή τους λόγω της πανδημίας και αισθάνονται αγχωμένοι, απομονωμένοι και απογοητευμένοι, θέλουμε να γνωρίζουν το εξής: δεν είστε μόνοι!

Παρακάτω παρουσιάζονται 6 πρακτικές φροντίδας της ψυχικής υγείας.

Εάν το κλείσιμο σχολείων και οι «ανησυχητικοί» τίτλοι των ΜΜΕ σας κάνουν να αισθάνεστε άγχος και νευρικότητα, δεν είστε οι μόνοι. Στην πραγματικότητα, έτσι υποτίθεται ότι πρέπει να αισθάνεστε. «Οι ψυχολόγοι έχουν από καιρό αναγνωρίσει, ότι το άγχος είναι μια φυσιολογική και υγιής λειτουργία που μας προειδοποιεί για απειλές και μας βοηθά να πάρουμε μέτρα για να προστατευθούμε» αναφέρει ο Δρ Damour. «Το άγχος σας θα σας βοηθήσει να πάρετε τις αποφάσεις που πρέπει τώρα, όπως το να μην περνάτε χρόνο με άλλους ανθρώπους ή σε μεγάλες ομάδες, να πλένετε τα χέρια σας και να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας». Αυτά τα συναισθήματα σας βοηθούν να παραμείνετε όχι μόνο εσείς ασφαλείς, αλλά και οι γύρω σας. Έτσι φροντίζουμε τα μέλη της κοινότητάς μας. Σκεφτόμαστε και τους ανθρώπους γύρω μας». Καθώς η ανησυχία για τον Κορωνοϊό είναι απόλυτα κατανοητή, βεβαιωθείτε ότι ενημερώνεστε από αξιόπιστες πηγές όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να μην επηρεάζεστε από ψευδείς ειδήσεις.

Σύμφωνα με τον Δρ. Damour, οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι όταν βρισκόμαστε κάτω από δύσκολες συνθήκες για χρόνια, είναι πολύ χρήσιμο να χωρίσουμε το πρόβλημα σε δύο κατηγορίες: πράγματα για τα οποία μπορώ να κάνω κάτι και πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

Υπάρχουν πολλά που εμπίπτουν στη δεύτερη κατηγορία αυτή τη στιγμή, και αυτό είναι εντάξει, αλλά ένα πράγμα που μας βοηθά να το αντιμετωπίσουμε είναι να δημιουργήσουμε περισπασμούς στον εαυτό μας. Ο Δρ Damour προτείνει να εργάζεστε από το σπίτι, να παρακολουθείτε την αγαπημένη σας ταινία ή να διαβάζετε ένα μυθιστόρημα καθισμένοι στο κρεβάτι προκειμένου να ανακουφιστείτε και να βρείτε ισορροπία στην καθημερινή σας ζωή.

Εάν θέλετε να περάσετε χρόνο με τους φίλους σας ενώ βρίσκεστε σε κοινωνική αποστασιοποίηση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε. Πολλές και διαφορετικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει και σας ευχαριστεί. Όμως, αυτό δεν συνεπάγεται και την ατελείωτη προσκόλληση στις οθόνες, καθώς αυτό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και την αύξηση του άγχους. Καλό θα ήταν να φτιάξετε ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τους γονείς σας, ώστε οι ώρες που περνάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι παραγωγική και ωφέλιμη.

Σκεφτόσασταν να μάθετε πώς να κάνετε κάτι νέο, να ξεκινήσετε ένα νέο βιβλίο ή να περάσετε το χρόνο παίζοντας ένα μουσικό όργανο; Τώρα είναι η στιγμή να το κάνετε αυτό. Η εστίαση στον εαυτό σας και η εξεύρεση τρόπων για τη αξιοποίηση του «καινούριου» χρόνου σας είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία. «Έχω κάνει μια λίστα με όλα τα βιβλία που θέλω να διαβάσω και τα πράγματα που έχουν νόημα να κάνω», αναφέρει ο Δρ Damour

Η απώλεια συμμετοχής σε δραστηριότητες με φίλους, χόμπι ή αθλητικούς αγώνες είναι απίστευτα απογοητευτική. «Πρόκειται για απώλειες μεγάλης κλίμακας. Είναι πραγματικά αναστατωμένοι και δικαιολογημένα οι έφηβοι», αναφέρει ο Δρ Damour. Ποιος είναι καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτήν την απογοήτευση; Αφεθείτε να το αισθανθείτε. «Όταν πρόκειται για μια οδυνηρή αίσθηση, η μόνη διέξοδος είναι μέσα από αυτή. Συνεχίστε και νιώστε λυπημένοι και αν μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας να είναι λυπημένος, θα αρχίσετε πιο γρήγορα να αισθάνεστε καλύτερα ».

Η επεξεργασία των συναισθημάτων είναι διαφορετική για όλους. «Κάποια παιδιά πρόκειται να ασχοληθούν με την τέχνη, άλλα παιδιά θα θέλουν να μιλάνε με τους φίλους τους και να μοιράζονται την κοινή τους θλίψη προκειμένου να αισθάνονται συνδεδεμένοι, σε μια εποχή που δεν μπορούν να είναι μαζί αυτοπροσώπως, ενώ κάποια παιδιά πρόκειται να αναζητήσουν τρόπους να δώσουν φαγητό στις τράπεζες τροφίμων», αναφέρει ο Δρ Damour. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να κάνεις αυτό που φαίνεται σε εσένα σωστό

Ορισμένοι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εκφοβισμό και την κακοποίηση στο σχολείο λόγω του κορωνοϊού. «Η ενεργοποίηση των παρευρισκομένων είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης κάθε είδους εκφοβισμού», σύμφωνα με τον Δρ Damour. «Δεν πρέπει να αναμένετε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν στοχοποιηθεί θα αντιμετωπίσουν τους θύτες τους. Θα ήταν προτιμότερο να τους ενθαρρύνουμε να απευθύνονται σε φίλους ή ενήλικες για να ζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη».

Εάν γνωρίζετε ότι ένας φίλος σας έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, απευθυνθείτε σε αυτόν και προσπαθήστε να του προσφέρετε υποστήριξη. Μένοντας άπραγοι το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι όλοι είναι εναντίον του ή ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτόν. Τα λόγια σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Και θυμηθείτε: τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με αυτό που μοιραζόμαστε ή λέμε, καθώς μπορεί να βλάψει τους άλλους.